Voorbeelden van de Microsoft Hololens inzetten voor zakelijke toepassingen

hololens

De Microsoft HoloLens heeft de toekomst naar het heden gebracht. Het is een draagbare computer met holografische projectie en internet connectiviteit, leverbaar voor enkele duizenden euro’s. Dankzij het Windows 10 besturingssysteem kan er betrekkelijk eenvoudig software voor ontwikkeld worden, het is dus geen wonder dat steeds meer bedrijven de mogelijkheden van de HoloLens onderzoeken. In de toekomst zal dit soort technologie standaard zijn binnen vrijwel alle bedrijven, in alle lagen van de organisatie. Om het zoekwerk wat eenvoudiger te maken geven we hier alvast een aantal praktische toepassingen van de Microsoft HoloLens voor zakelijk gebruik.

Verschillen tussen AR, VR en MR

  1. Augmented Reality legt een virtuele laag over de werkelijkheid, Google Glass is bijvoorbeeld een AR bril, Layar is een AR applicatie.
  2. Virtual Reality brengt je naar een compleet andere wereld waarbij de werkelijkheid niet langer zichtbaar is, de HTC Vive is een VR headset, een Google Cardboard smartphone houder is een VR bril.
  3. Mixed Reality combineert het normale gezichtsveld met virtuele objecten die zich als hologrammen in de ruimte lijken te bevinden, de HoloLens is de eerste draagbare MR headset voor algemeen gebruik.

Hoewel elke technologie zijn eigen specifieke toepassingen kent, is MR het meest veelzijdig.

Waarom is Mixed Reality beter dan Virtual Reality?

Bij VR wordt je compleet afgesloten van de omgeving, met MR houd je contact met de omgeving en met omstanders.

Waarom is Mixed Reality beter dan Augmented Reality?

Bij AR zie je een laag over de werkelijkheid die niet echt een actief deel uitmaakt van je normale gezichtsveld, MR biedt een interactieve en dynamische wijze om informatie toe te voegen aan de omgeving.

Voorbeelden van de HoloLens voor zakelijke toepassingen

1. Ontwerpen en prototypes maken in de computer

Bij het ontwerp van bijvoorbeeld vastgoed of grote objecten als auto’s wil je het ontwerp in 3D visualiseren. Dit wordt meestal gerealiseerd met maquettes en schaalmodellen. Met een HoloLens kun je het voorwerp in 3D bekijken, schalen en testen. Je kunt zelfs een vliegtuig op ware grootte bekijken met een virtuele projectie, daar geheel omheen lopen en elk detail perfectioneren alvorens een fysiek model te maken.

2. Samenwerken in een virtuele omgeving

Er zijn over de hele wereld knappe koppen, met de Microsoft HoloLens kunnen ze de koppen bij elkaar steken in een virtuele omgeving. Door meerdere personen een HoloLens te laten dragen kunnen ze in een virtuele ruimte stappen waarin ze dezelfde informatie zien vanuit hun eigen standpunt. Deze ruimte is volledig in 3D, ze kunnen elkaar zien en het project waar ze aan werken. Het lijkt alsof ze direct samenwerken, maar dan vanuit verschillende locaties.

3. Training van nieuw personeel

Je wilt nieuwe werknemers zo snel mogelijk inleren zodat ze aan de slag kunnen. Door trainingsprogramma’s te ontwikkelen voor de HoloLens kunnen ze sneller en effectiever informatie opnemen, en instructies steeds herhalen. De weergave is in stereoscopisch 3D, dat betekent dat je ook diepte kunt waarnemen. De virtuele laag lijkt identiek te zijn aan de omgeving, je kunt met virtuele instructeurs werken en het lesprogramma aanpassen aan het individu.

4. Onderhoudswerkzaamheden

Een monteur wil als eerste de handen vrijhouden, de Microsoft HoloLens is een draagbare headset die je met gebaren en spraak kunt bedienen. Het is mogelijk interactieve handleidingen op te roepen, zo maakt ThyssenKrupp gebruik van de HoloLens om monteurs voor te bereiden op het onderhoud van liften. Vanuit het kantoor kan de werknemer zich voorbereiden, op locatie wordt de onderhoudshistorie opgeroepen en de instructies kunnen in 3D voor het normale zicht worden weergegeven. Mocht het nodig zijn kan er een collega via videochat worden ingeschakeld voor hulp.

5. Partners overtuigen van producten en diensten

Zien is geloven, door partners simulaties en prototypes te laten zien via een HoloLens headset komt de informatie direct heel duidelijk over. Bijvoorbeeld een ontwerp van een nieuw kantoor waar je virtueel doorheen kunt lopen op ware schaal is veel duidelijker dan een schaalmodel. Verschillende partners met uiteenlopende vakgebieden kunnen beter met elkaar communiceren als de informatievoorziening op orde is.

6. Demonstraties geven aan potentiële klanten

Voor marketing en promotie is de HoloLens ideaal, zo kunnen klanten een nieuwe keuken uitzoeken en in hun eigen huis de nieuwe keuken zien staan. Je kunt een nieuwe auto op de huiskamervloer of beursvloer plaatsen en direct de kleur veranderen, of de stoelen van leren bekleding voorzien, lang voordat de auto in productie is genomen. In elke sector waar pre-sales een rol spelen zal holografische projectie de komende jaren een zeer waardevolle toevoeging bieden.

Virtual Reality en Augmented Reality zijn beide effectieve technologieën met diverse praktische toepassingen. Toch is het Mixed Reality zoals de Microsoft HoloLens die een compleet nieuwe blik op de werkelijkheid geeft, zeker voor zakelijke toepassingen.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*